Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυώνας» και στο «Δάσος μαύρης πεύκης» στη Βελίνα Κορινθίας

Βελινα

Η Βελίνα Κορινθίας, του Δήμου Σικυωνίων

WP_20170328_004

Η παλιά «βρύση» του χωριού

Το χωριό Βελίνα, τοπικό διαμέρισμα του δήμου Σικυωνίων με έδρα το Κιάτο, βρίσκεται σε απόσταση 23 χλµ. νότια του Κιάτου, σε υψόµετρο περίπου 930 µέτρων, στο βορειοανατολικό τµήµα του όρους Ζήρεια, στο άκρο ενός δάσους µαύρης πεύκης, το οποίο εκτείνεται έως το Κληµέντι. Έχει πληθυσµό περίπου 250 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως µε τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Το κλίµα της Βελίνας χαρακτηρίζεται ως άριστο, γι’αυτό και υπάρχει έντονη οικοδοµική δραστηριότητα σε εξοχικές κατοικίες. Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δηµήτριος, διαθέτει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέµπλο και εικόνες των αρχών του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι της Βελίνας έλαβαν µέρος στον αγώνα του 1821, κυρίως υπό την ηγεσία των Νοταραίων.
Η μαύρη πεύκη ή μαυρόπευκο (επιστημονική ονομασία Pinus nigra) είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος και τα 45 μέτρα. Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και οι βελόνες του μετρίου μεγέθους. Απαντάται στη νότια Ευρώπη και στα βουνά των βόρειων Αφρικανικών χωρών, με μεγάλη ενδοειδική ποικιλότητα. Το ξύλο του έχει ερυθρωπό χρώμα εσωτερικά, είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιείται στις οικοδομές, στη ναυπηγική και σαν στύλος στήριξης καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Η μαύρη πεύκη αναπτύσσεται στην Ελλάδα σε ορεινά και ημιορεινά εδάφη, με υψόμετρο από 400 μέχρι 1800 μέτρα, σε ασβεστολιθικά και οφιολιθικά πετρώματα με αυξημένη υγρασία. Βρίσκεται σε δάση στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, ενώ λίγες υπάρχουν και στα βουνά της Κρήτης και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λέσβο, Θάσο και Σάμο.
Μια ιδιαίτερη εξαίρεση είναι το παράκτιο δάσος μαύρης πεύκης στα Πετρωτά Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελείται από δέντρα νάνους.
Η μαύρη πεύκη είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο, με ύψος 20-55 μέτρα κατά την ωριμότητα. Ο φλοιός είναι γκρι προς κίτρινο-καφέ και χωρίζεται με λωρίδες σε φολιδωτές πλάκες. Τα φύλλα («πευκοβελόνες»)

Μιλάμε για την επίσκεψή μας στο «Δάσος της Βελίνας»

Χθες,29 Μαρτίου, πήγαμε εκδρομή με την τάξη μου στο δάσος της Βελίνας.
Όταν φτάσαμε εκεί ο καθένας μας έβαλε ένα ζευγάρι γάντια και πήρε από ένα κουτάκι για να βάλουμε μέσα ότι μας έκανε εντύπωση.
Μόλις μπήκαμε μέσα στο δάσος φάγαμε το κολατσιό μας και ύστερα συνεχίσαμε την διαδρομή. Εκεί είδαμε πέραν των πολλών δέντρων, ίχνη από αγριογούρουνα, κουκούλια από κάμπιες αλλά και πολλά σκουπίδια που είχαν πετάξει οι άνθρωποι ,όπως απορρυπαντικά πιάτων, παπούτσια, χαρτιά τουαλέτας και άδεια γκαζάκια.
Ας ξεχάσουμε όμως τα άσχημα και ας έρθουμε στα όμορφα. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα πολλά διαφορετικά και πολύχρωμα μανιτάρια που είδαμε. Μου άρεσε ακόμη ότι ο δάσκαλός μας, μάς έμαθε τον τρόπο να μετράμε το ύψος των δέντρων, έτσι και εγώ μέτρησα μια μαύρη πεύκη την οποία βρήκα ότι ήταν 39 μέτρα περίπου. Ύστερα άρχισα να βάζω μέσα στο κουτί μου, ότι μου έκανε εντύπωση, κάποια από αυτά ήταν : ¨Πλάτανος, κλαδί με πευκοβελόνες  μαύρης πεύκη, μανιτάρια, εντυπωσιακές πέτρες και ένα κομμάτι φλιού από κορμό μαύρης πεύκης.
Μετά απ’ όλα αυτά συμπέρανα ότι το δάσος είναι πολύ όμορφο μέρος με πολλά και διάφορα πράγματα που αξίζει να το επισκεφτείτε. Όμως καλό θα είναι να μην το βρομίζουμε αλλά να το προστατεύουμε.
Τέλος αυτή η εκδρομή μου άρεσε πολύ, διότι ήταν η πρώτη φορά που είδα πολλά και εντυπωσιακά πράγματα σε ένα δάσος όπως αυτό της Βελίνας.
Έγραψε ο μαθητής : Σπύρος Μαγγίνας

WP_20170329_006

Ο Αποστόλης Καλλαράς παρουσιάζει την εργασία του

Την  Τρίτη  29  Μαρτίου  πήγαμε  στη  Βελίνα.  Μόλις  φτάσαμε  ήρθε  ένας  κύριος  και  μας  μίλησε  για  το  χωριό  και  το  δάσος.Μας  πήγε  μια  βόλτα  και  είδαμε  παλιές  βρύσες.  Ύστερα  μπήκαμε  στο  λεωφορείο  και  πήγαμε  στο  δάσος.  Ακολουθήσαμε  το  μονοπάτι  για  το  βουνό.  Σταματήσαμε  για  να  φάμε  κάτω  από  ένα  μεγάλο  δέντρο. Όταν  τελειώσαμε,  φορέσαμε  τα  γάντια  και  βάζαμε  στα  κουτιά  διάφορα  πράγματα.
Συλλέξαμε  λουλούδια,  μανιτάρια , κουκουνάρια  και  μάθαμε από τον  κύριο  μας να  μετράμε  το  ύψος  των  δέντρων.
Περάσαμε  πολύ  ωραία!  Θα  ήθελα  να  ξαναπάω  στο  δάσος.Με  όσα μαζέψαμε  φτιάξαμε  εργασίες  και  τις  βάλαμε  στην  τάξη  μας.
Έγραψε ο μαθητής : Αποστόλης Καλλαράς

WP_20170329_005

Η Εύα Λέκκα παρουσιάζει την εργασία της

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 πήγαμε εκδρομή στο <<Δάσος της Βελίνας>>.
Εκεί συναντήσαμε πολλά περίεργα φυτά, τον σκύλο που βρισκόταν εκεί  και τον έλεγαν Άρη, αλλά δεν είδαμε μόνο αυτά. Είδαμε μία αλεπού, ένα γεράκι και τις κάμπιες  που έτρωγαν τα φύλλα των δέντρων. Επίσης  είδαμε ίχνη αγριογούρουνων και  κουκούλια από κάμπιες.
Εκεί τα δέντρα ήταν φουντωτά και τεράστια!
Είδαμε μια πηγή με γάργαρο νερό και καταπράσινα βρύα.
Από την εκδρομή μαζέψαμε περίεργα φυτά, φύλλα και μανιτάρια.
Όταν γυρίσαμε στο σχολείο, ο δάσκαλός μας μάς είχε φτιάξει ένα «ξύλινο άλογο» που το στολίσαμε με όλα αυτά που είχαμε μαζέψει.
Εμένα αρνητική εντύπωση μου έκαναν τα σκουπίδια που πετάνε οι άνθρωποι σε αυτό το πανέμορφο δάσος.
Μου άρεσε πολύ να ακούω τα τιτιβίσματα των πουλιών και να βλέπω τα χρώματα του δάσους.
Μου άρεσε επίσης που ήμουνα με τον δάσκαλό μου και τους συμμαθητές μου!
Έγραψε η μαθήτρια : Εύα Λέκκα

WP_20170328_007

Ενημέρωση για το Δάσος της Βελίνας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυώνας

WP_20170328_010

Στο Δάσος της Βελίνας και δίπλα στον κορμό μιας πλατύφυλλης βελανιδιάς με βρύα

WP_20170328_016

Μέσα στο δάσος της μαύρης πεύκης με τα κουτιά μας γεμάτα υλικά του δάσους

WP_20170328_014

Τρώγοντας το κολατσιό μας κάτω απ τη βελανιδιά

WP_20170328_018

Φωτογραφίζοντας μικροοργανισμούς του δάσους

WP_20170328_013

Μαζεύοντας υλικά του δάσους με την καθοδήγηση του υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίσευσης Σικυώνας

WP_20170328_015

άποψη της Βελίνας κατά την πεζοπορία μας

WP_20170328_023 1

άποψη της Βελίνας

WP_20170328_024

Στον πλάτανο του χωριού μαζί με τη μασκώτ, τον σκύλο «Άρη»

WP_20170328_028

Παίζοντας με τον… Άρη

WP_20170328_032

Ο Άρης παιζει με τα παιδιά

δάσος Βελινας

Κολάζ φωτογραφιών από την εκπαιδευτική μας επίσκεψη στη Βελίνα Κορινθίας

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s